Waarom Letland?

Ons land biedt een groot scala aan competitieve voordelen voor investeerders, die Letland een perfect land maken voor het doen van zaken.

Volgens het verslag van de Wereldbank “Doing Business 2014”, dat kwantitatieve indicatoren van de regelgeving en de bescherming van eigendomsrechten meet, staat Letland op de 24e plaats van de 189 landen voor het gemak van zaken doen. Door het POLARIS Process kan in het geval van een grote en strategisch belangrijke investering in Letland het betreffende project een hogere prioriteit toegewezen krijgen door de Coördinatie Raad, die onder leiding staat van de minister-president.

Letland heeft een geografische en culturele positie voor de bedrijfsvoering gericht op ontwikkelde economieën binnen de EU en de opkomende markten van de oostelijke buurlanden. Letland is een natuurlijke poort tussen de VS, de EU en Azië (met name Rusland / CIS).

Letland biedt aanzienlijke kostenvoordelen aan investeerders, waaronder concurrerende arbeid en onroerend goed kosten, evenals concurrerende belastingtarieven. In combinatie met een sterke productiviteitsgroei in de industrie en de dienstensector, biedt Letland investeerders een zeer kosteneffectieve omgeving voor het bedrijfsleven, wat zorgt voor overtuigende rendementen op de investering.

FDI Magazine’s European Cities and Regions of the Future 2012/13 beoordeelde Riga als 7de  beste Europese stad voor kosten effectiviteit, waar Jelgava en Ventspils respectievelijk 6de en 9de werden beoordeeld als Best Micro European City for Cost Effectiveness.

De beroepsbevolking in Letland is goed opgeleid, met een van de hoogste percentages van universitaire inschrijvingen in de wereld. Er zijn 36 instellingen voor hoger onderwijs, inclusief hogescholen en onderzoeksinstellingen, waarvan 3 filialen van buitenlandse universiteiten. De drie grootste universiteiten in Letland zijn: Universiteit van Riga, de Technische Universiteit Riga en de Letse Universiteit voor landbouw. Letse onderzoeksinstituten zijn  gespecialiseerd in uiteenlopende gebieden zoals radio-astronomie, biowetenschappen, natuurkunde, logistiek en telecommunicatie.

Meer dan 85% van de Letten spreekt Russisch en 70% van de inwoners onder de 40 jaar spreekt Engels. Duits en de Scandinavische talen worden ook veel gesproken.

Belastingtarieven:

Inkomstenbelasting is ook op een laag vast tarief van 25% vastgesteld  (volgens een besluit van de regering zal dat in 2015 (is this what you mean?) verder verlaagd worden met 5%)

 

Dividenden aan EU-burgers worden niet belast.

Fiscale stimulansen

 •         Speciale Economische Zones
 •         Korting op de Vennootschapsbelasting voor grote investeringsprojecten
 •         Gunstige afschrijf ratio voor nieuwe technologische apparatuur
 •         Uitgestelde belastingvorderingen/verplichtingen.
 •         Een aantrekkelijk Holding Company Regime

Innovatie en R&D-mogelijkheden

 •         Materiaal wetenschap (vaste stof fysica, composietmaterialen) – Institute of Solid State Physics
 •         Informatie en Communicatie technologie – Institute of Mathematics and Informatics
 •         Magneto-Hydrodynamica, vloeibare metalen technologieën –  Institute of Physics
 •         Medische biologie – Biomedical Research and Study Centre
 •         Farmaceutica – Latvian Institute of Organic Synthesis
 •         Hout chemie – Institute of Wood Chemistry

LIAA beheert 13 incubators gevestigd in steden door het hele land, waarmee zij nieuwe bedrijven infrastructuur en services aanbiedt zodat zij uit kunnen groeien tot zelfvoorzienende bedrijven.

Met een Noord-Europese cultuur, hebben de Letten een sterke werkethiek en zijn zij zeer gemotiveerd, vooral na de economische crisis van 2008.

 • Vier vrije havens en de Speciale Economische Zones bieden gunstige fiscale voorwaarden.
 • Meer dan 15 technologie parken gelegen in de grote Letse steden bieden een scala aan mogelijkheden (faciliteiten, diensten, leveranciers, etc.) en alle nodige nutsvoorzieningen kunnen worden aangepast aan de behoeften van elk individueel bedrijf.
 • Innovation incubators stellen  kleine en middelgrote bedrijven in staat om aan de slag te gaan door het verstrekken van diverse voorzieningen en diensten tegen gereduceerde kosten.
 • Letland heeft de op 4 na snelste telecommunicatie-infrastructuur in de wereld, die bedrijven een naadloze verbinding biedt met klanten en partners in het buitenland.
 • Wereldwijd op de 5e plaats voor de gemiddelde gemeten snelheid van de internetverbinding (7.8Mbps).

De communicatie-infrastructuur van Letland wordt als zeer goed beoordeeld door diverse Scandinavische en Amerikaanse bedrijven die mede om die reden servicecentra in Letland hebben gevestigd voor hun wereldwijde klanten

Verschillende internationale logistieke bedrijven (waaronder Schenker – BTL, Kuehne und Nagel, Maersk, etc.) opereren in Letland, waardoor zij een breed scala van diensten aanbieden middels het gebruik van de Letse havens, wegen en spoorwegen.

Riga International Airport is een belangrijke regionale hub met meer dan 80 directe verbindingen.

Met een Noord-Europese cultuur, hebben de Letten een sterke werkethiek,  zijn zij trots op het behalen van resultaten en zijn zij zeer gemotiveerd; dit is alleen maar sterker geworden door de effecten van de recente wereldwijde economische crisis.

Stadsleven in Riga

Als ‘grootste stad  van de Baltische staten, is Riga een bloeiende gemeenschap met multiculturele banden en geschiedenis.

Schoonheid van de natuur

Letland heeft een bloeiende natuurlijke omgeving, met ecosystemen die onaangetast zijn door de ontwikkeling. Letland heeft een relatief lage bevolkingsdichtheid in vergelijking met andere geïndustrialiseerde landen en het platteland biedt een ongerepte omgeving om in te ontspannen en opnieuw te verbinden met de natuur.

NEEM CONTACT OP

Neem contact op met LIAA voor de laatste industrie inzichten, advies, het in kaart brengen en ontmoeten van stakeholders, subsidies en opleidingsprogramma’s voor personeel